Curricular
Seperating Faculties
Search for Curriculums
Bachelor’s Degree
Master’s Degree
Doctoral Degree
Other Curriculums
Studying at CMU
Application of Bachelor's Degree
Application for Graduate Studies
Application of International Program
CMU Presidential Scholarship
Faculties and Departments
Faculties
CMU’s Organizations
Other Division
News
Research and Innovation News
Outstanding News
Outstanding Staff
Prize and Pride
Conference and Seminar
Executives' News
Job Application
Procurement
Event Calendar
COVID-19 and PM2.5
Sports
Featured
Health
Laws and Regulations
Donations
Technology News
Religions
Journals
Articles on CMU 60 Years
About CMU
Background
Resolution/ Vision/ Mission/Values and Organizational Culture
Authority
CMU Corporate Identity
Organizational Structure and Administration of Chiang Mai University
Education Development Plan 5 years
Committee of University Council
Executives
Deans
Directors
Employee Council
Other related links
CMU First Year
CMU IT Life
Exchange Programs
Scholarships
Photo & News Archive
Open Data Integrity and Transparency Assessment : OIT
Privacy Policy
Contact
ภาษา
TH
|
EN
|
CN
หน้าแรก
ข่าว
ข่าว
กิน หวาน มัน เค็ม ให้พอดี สุขภาพดี ห่างไกลโรค
9 พฤศจิกายน 2564
คณะแพทยศาสตร์
สูตรการบริโภคอาหาร 6:6:1 คือ การรับประทาน เพื่อปรับเปลี่ยนพฤติกรรมการบริโภคท่ีเสี่ยงต่อการเกิดโรคไม่ติดต่อเรื้อรัง โดยมีสูตรการบริโภคอาหาร ดังนี้
หวาน
-น้ำตาลไม่เกิน 6 ช้อนชา/วัน
มัน
-กินน้ำมันไม่เกิน 6 ช้อนชา/วัน
เค็ม
กินเกลือไม่เกิน 1 ช้อนชา/วัน (หรือโซเดียมไม่เกิน 2,000 มิลลิกรัม/วัน)
เทคนิค
-ชิมก่อนปรุงทุกครั้ง ลดการปรุงรส
-เลี่ยงขนมหวาน เครื่องดื่มรสหวาน
-เลี่ยงอาหารทอด เบเกอรี่ ลดอาหารที่มีกะทิ
-เลือกใช้น้ำมันให้เหมาะสม งดน้ำมันทอดซ้ำ
-ลดน้ำจิ้ม อาหารสำเร็จรูป ขนมขบเคี้ยว
-อ่านฉลากโภชนาการก่อนซื้อ
เรียบเรียงโดย คุณนฤมิตร บ้านคุ้ม
นักโภชนาการ งานโภชนาการ โรงพยาบาลมหาราชนครเชียงใหม่ คณะแพทยศาสตร์ มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
#MedCMU #MedCMUในมือคุณ
#คณะแพทยศาสตร์มหาวิทยาลัยเชียงใหม่
#สื่อสารองค์กรMedCMU
สุขภาพ
ข่าวสาร (COVID-19)
ข่าวเด่น
ข่าวสาร PM2.5
แกลลอรี่
×
RoomID:
Room Name:
Description: